Rubriky
Akce Kronika

Středoevropské Jamboree

1200 skautů a skautek z 23 zemí světa
Petr Robinson Kalousek

Ve dnech 2. 8.– 12. 8. 2022 se deset skautek a skautů z našeho střediska zúčastnilo středoevropského Jamboree v Praze. Akce byla určená především pro skauty z Visegrádské čtyřky, ale účastnili se také skauti z jiných států Evropy. Dokonce jsme se setkali i se skauty z Izraele.

Tento ročník se nesl pod názvem IRIS, což je řecká bohyně duhy a tématem byly barvy s motem „Palette of the world“, což symbolizuje pestrost a rozmanitost skautingu se zaměřením na všeobecný rozvoj mladých lidí.

Procházeli jsme se Prahou, hráli skvělé hry, překonávali sami sebe, malovali a tvořili. Také jsme navštívili lom Velká Amerika a lom Malá Amerika, ve kterém jsme se podívali i do štoly.

Probíhal zde mezinárodní den, kdy každý stát měl možnost představit svou kulturu a své tradice. Naše družina připravila malování kamínků, čímž prezentovali Ivančenu, která se nachází v našem Moravskoslezském kraji.

Jeden den jsme strávili zvelebováním Prahy. Některé družiny natíraly most, jiné sadily stromky. Naše družina pomáhala s pletím plevele.

Na konci Jamboree probíhal průvod všech skautů a skautek, kteří se akce účastnili. Pochod začínal ve Stromovce a končil na Letné, kde jsme si udělali společnou fotku.

Celou akci jsme si užili a jsme vděčni, že jsme měli možnost se ji účastnit.

Gabriela Losertová